Till toppen

Klara vinterkylan i kruka

När det gäller mina egna krukplanterade perenner brukar jag alltid ta det säkra före det osäkra och isolera krukorna med bubbelplast inför vintern. Förra säsongen lindade jag in sex krukor, och fyra av växterna klarade sig fint utomhus hela säsongen. Att två gick hädan berodde på vinterfukt och att en av krukorna sprack sönder. 

Inlägget innehåller reklamlänkar ✼

För att vara ännu bättre rustad i år frågar jag Lena Ljungquist, VD och grundare av Wexthuset, om fler smarta tips för övervintring av utekrukväxter.  

Hej Lena! Om man varken har garage eller trädgård, vilka typer av växter kan klara av att övervintra i kruka utomhus?
Det är exempelvis perenner, buskar och små träd som normalt klarar övervintringen ute med eller utan lite hjälp i den zon du bor i. Växter som normalt inte överlever vintern nedgrävda i jorden bör hellre övervintras frostfritt. Men som sagt, det beror mycket på vilken växt som avses. Vissa klarar vintern i kruka hur bra som helst medan andra är mer känsliga. 

Vad kan man göra för att öka chanserna att lyckas med övervintring ute?
Bra dränering är mycket viktigt så att inte vatten blir kvar och fryser i krukan. Låt aldrig krukan stå på fat som kan samla vatten och medverka till att jorden blir blöt. Placera krukan på ett isolerande underlag som frigolit istället så skyddas växten från markkyla. Det är också viktigt att välja en kruka som tål minusgrader. 

Har du några fler tips för att skydda krukväxter mot vinterkylan?
Att isolera krukans väggar kan man göra med färdiga isoleringskit där frigolit ingår både i botten och sidan. Det går också bra att isolera med bubbelplast runt krukan och vira en trasmatta eller säckväv ytterst för att hålla kvar plasten. Att lägga en skiva kokosfiber ovanpå jorden är också bra för att isolera nedåt.

Ett kronskydd, en ihopsnörbar säck av fiberduk, är bra att använda på vårvintern för att skydda växter som är vintergröna från frys- och torkskador. Detsamma gäller för växter som är uppstammade på ett ympat underlag som kan vara extra känsliga.

Behöver jag förbereda växten på något sätt inför vintern?

Rensa bort vissna blommor, döda blad och fula växtdelar som annars kan ligga och mögla och påverka andra delar av växten. Och se till att jorden är lagom fuktig, men inte blöt.

Var är det bra att placera sina krukväxter under vintern?
När det gäller känsliga, dåligt härdiga växter som ska övervintra är det definitivt en fördel att ställa krukan nära en yttervägg som ger lite lä. Placering i söderläge rekommenderas inte eftersom jorden snabbt kan torka ut och växter stressas av den stora temperaturskillnad som kan uppstå mellan kyla och vind och strålande soliga dagar.

När kan jag ta bort vinterskyddet från mina krukväxter?
Vänta gärna lite längre än du tror. Generellt kan man säga att växter klarar invintringen med kommande kyla bättre än vårens kraftigt växlande temperaturer. Vårsolen kan vara skoningslös! Tidpunkten varierar över landet och vilken växt det gäller, men när du har stabila plusgrader ska det vara riskfritt. Ställ krukan i skugga och lä och vänj växten vid vårsolen någon vecka eller två. Och glöm inte att börja vattna när solen värmer!

exempel på produkter för frostskydd av krukor och krukväxter
Smarta produkter hjälper dig att skydda dina växter och krukor i vinter. Krukskyddet på bilden längst till vänster heter Thermoplus och har inbyggd bottenplatta av frigolit och sidor isolerade med bubbelplast. Fler produkter för övervintring finns hos Wexthuset.

1 Kommentar

  1. Lena

    januari 31, 2022

    Hur vet jag om en kruka tål frost?

Kommentera