Till toppen

Plantera träd och större växter i kruka

Träd och större växter i kruka kan göra hela skillnaden för trivseln på din terrass. Men hur ska man tänka när man planerar sin krukträdgård? Vi frågar trädgårdsingenjören John Block om hans bästa tips för en grönskande uteplats.

– Att plantera mindre träd och buskar i kruka kan vara räddningen för terrassen. Det gör att du får vegetationen närmare vistelseytorna vilket ökar mysfaktorn avsevärt, säger John som driver företaget Garden By Block AB i Stockholm.

Han tipsar också om att hellre välja färre och större krukor istället för många små. Dels för växternas bästa, men också för att det ger ett lugnare intryck. Av samma anledning rekommenderar han också att hålla sig till en snäv färgskala med ett par, kanske tre nyanser.

– Använd dig av planteringskärl med olika former och strukturer, men var också lite återhållsam så att växterna hamnar i fokus. Kärlen ska lyfta och bygga grunden för krukträdgården och ge bra förutsättningar för växterna, säger John. 

Porträtt av John Block och bild av terrass
Foto: John Block. Välj gärna färre men större planteringskärl som lyfter fram växterna och får dem att trivas i din krukträdgård rekommenderar trädgårdsingenjör John Block.

Välj härdiga växter

Till vardags jobbar John Block med att ta fram vackra uterum och gestaltningsförslag till privatpersoner, företag och bostadsrättsföreningar. Han jobbar också tätt ihop med Zetas trädgård i Segeltorp utanför Stockholm där han är trädgårdsdesigner.

När det gäller val av krukor för större planteringar utomhus väljer John gärna frosttåliga modeller i material som trä, betong, plast eller metall. Men oavsett material är det viktigt att kärlet har hål för dränering. Kruktassar eller ett par enkla träklossar lyfter krukan ett par centimeter från marken vilket förbättrar dräneringen och gör att överskottsvatten lättare rinner ut. 

– Träd och buskar kommer i kruka eller på rotklump från plantskolan och beroende på rotklumpens storlek väljer du planteringskärl. Rådgör gärna med din trädgårdshandel kring kärlets storlek och välj gärna en härdig växt som klarar lite tuffare tag. Ett träd eller en buske i kruka blir mer utsatt för frost och kyla, så gå gärna upp en växtzon mot vad du har där du bor, säger John. 

Isolera krukan med liggunderlag

Han tipsar också om att  planera för vinter och kyla redan vid planteringen. 

– Bestäm dig för om du vill isolera krukan på insidan eller på utsidan innan du fyller på med jord. Om du har en rymlig kruka är ett tips är att klä insidan med liggunderlag eller cellplast. Lämna eller skär bort några centimeter i överkant så att isoleringen inte syns ovanför jorden. Självklart går det bra att isolera krukan på utsidan också, men det blir förstås inte lika estetiskt tilltalande vintertid, säger John.

Gödsla och vattna!

Om du gör ett grundligt planteringsarbete så kräver ett träd eller en buske inte särskilt mycket skötsel förutom vatten och näring. Beskär bara trädet eller busken vid estetiska behov för att undvika att påfresta den i onödan.

– Tillsätt näring i form av kogödsel eller liknande varje år efter säsong två. Bokashi går också bra, eller att vattna regelbundet med lite växtnäring. Om trädet växer ur planteringskärlet kan du välja att plantera om det i ett större kärl, alternativt att du klipper ner rotsystemet och kronan något. Men de vikigaste skötselåtgärderna är att vattna och gödsla, säger John som önskar alla lycka till med sina krukträdgårdar. 

Planteringskärl från Zetas trädgård
Foto: Zetas trädgård. Rymliga ekfat och blomlådor i metall passar perfekt för odling av mindre träd och buskar. Kruktassar höjer upp planteringskärlet och underlättar för överskottsvatten att rinna ut. Alla produkter kommer från Zetas trädgård.

Plantera så här:

 • Anpassa krukans storlek efter växtens rotklump, rådgör med din trädgårdshandel.
 • Välj en frosttålig kruka med dräneringshål och se till att överskottsvatten kan rinna ut.
 • Täta krukans håligheter med myggnät om du vill slippa myror som bygger bo. 
 • Liggunderlag eller cellplast fungerar bra om du vill isolera krukans insida.
 • Lägg ett par centimeter lecakulor i krukans botten för mer dränering. Skilj kulorna från jorden med en genomsläpplig fiberduk. 
 • Välj vanlig planteringsjord som är allsidig och fungerar för de flesta växter. Blanda eventuellt i biokol som förbättrar jordens struktur, binder vatten och frigör näring successivt.

Tips för skötsel:

 • Tillför näring i form av kogödsel, bokashi eller vattna med växtnäring varje år efter de två första säsongerna i kruka.
 • Plantera om växten när busken/trädet blivit för stort för sin kruka. Alternativt att du klipper ner rotsystemet något.

Träd som fungerar bra att plantera i kruka:

 • Klotnaverlönn
 • Gyllenlönn
 • Japanska lönnar (mår bäst av att placeras mörkt och frostfritt under vintern).
 • Rönn- och fliksumak
 • Kranskornell
 • Purpurapel
 • Rönnspirea
 • Maackia
 • Silverpäron 
 • Vintergröna växter som buxbom, lagerhägg och olika typer av gran (här är det viktigt att täcka växterna på vårvintern när jorden fortfarande är frusen).

Kommentera