Till toppen

Bredda fönsterbrädan!

Har du också problem med att dina fönsterbrädor är lite för smala för att härbärgera dina frodiga växter? Vi tröttnade på växter som stod pressade mot fönstret och ojämna grenverk och snickrade ihop en ”fönsterbänksbreddare”.

Fann en bit 12 mm furuplywood som blivit över från något projekt. Sticksågen var utlånad, men med hjälp av en vanlig figursåg och en fil så lyckades jag få till ett hyffsat runt ”pingisracket” som skulle fungera som bärare av krukan. Tanken var att låta ungefär hälften av krukan sticka ut utanför fönsterbrädans kant, men att vikten i huvudsak fortfarande gick ner i brädan och inte skapade en för hög vridande kraft på fönsterbrädan. I detta fallet var det nog inget större problem då marmorskivan både är väl förankrad och rejäl. Har man en lång och något klenare fastsatt bräda bör man nog vara lite försiktig med hållbarheten.

Fönsterbänksbreddare tillverkas

I pingisrackets bakända så sågade jag till några klotsar av samma material för att motsvara tjockleken på fönsterbrädan och sedan en längre klots för att låsa mot brädans underkant. Baktappen genomborrades och sedan trädde jag i en sexkantsskruv som förankrades med en vingmutter. Voilá, klart! Fetbladsväxten (Crassula?) kan nu stå fritt från fönstret (nåja, ett tag till).

Vi har en tanke om att ”produktifiera” den här idén. Det skulle kunna vara en rund plåtskiva som träs på ett fäste som spänns fast i fönsterbrädan. Utmaningen ligger i att få till en lösning som funkar både för fönsterbrädor som har utrymme bakom sig och sådana som sitter fast i väggen i bakändan, men jag tror att jag har en lösning på det. Sedan bör den förstås fungera för olika tjocklekar på fönsterbräda och komma i olika diametrar för att passa både små eller stora krukor. Helst i olika färger också.

När jag googlar runt så hittar jag egentligen bara den här lösningen. Rolig idé i och för sig, men lite fult när man ser skruvarna i framkant så där. Nåväl vi får väl se om vi får tid att göra något på vår kant. Hur tror stort tror du att behovet för fönsterbänksbreddare är därute i stugorna?

 

Edit feb 2022: Såg nu den här ”fönsterbrickan” på Designtorget, som ju skulle kunna användas som krukstöd också! Eller varför inte ge katten lite extra plats på fönsterbrädan 😉

Kommentera