Till toppen

Vi träffar Jungle Department

Kanske har du sett Instagramkontot @jungle.dept? Vi har blivit förförda av de exotiska små gröna knölar som visas där och eftersom vi känner någon som känner någon med kontaktvägar dit… så beslöt vi oss för att ta reda på lite mer.

Hej Emil, du jobbar med Jungle Department som säljer exotiska växter och handgjorda krukor. Allt började med att du var pappaledig, vad hände egentligen?

Att vara pappaledig är väldigt givande och roligt på många sätt, men kan också vara otroligt enformigt. Sandlåda, mat, diska, byta blöja, om och om igen. Så fort jag finner tillvaron lite enformig så vill min hjärna sätta igång projekt. Jag började köpa växter och la upp dem på instagram som dokumentation. Jag hittade snabbt andra intressanta växter som jag ville köpa men insåg att de var svåra och dyra att få tag på. Så jag började importera och driva upp dem från frön. Jag insåg sedan att det var andra som var intresserade, så jag började sälja.

Växterna på Jungle Department känns väldigt exotiska, kan du berätta lite mer om vad som utmärker dem?

Stephania ErectaDe kallas caudex-växter. Det är inte en art eller familj utan bara ett samlingsnamn för växter som samlar vatten i roten. Denna rot kan också lyftas upp och ligga ovanpå jorden. Det blir lite som en bonsai, ett miniträd, på ett sätt. De flesta går också i vintervila vilket betyder att de behöver minimalt med vatten och sol under vissa perioder på året.

Trivs de också i en svensk lägenhet med torr luft och begränsat ljusinsläpp?

Eftersom caudex är ett samlingsnamn för flera olika arter så har de alla olika preferenser. Somliga gillar extremt mycket sol och torrt, andra gillar fuktigt och varmt, och så vidare. Men alla funkar hemma i svensk lägenhet, man får bara behandla dem lite olika. De flesta behöver dock ljus när de har blad. Under den svenska vintern minimeras dagsljuset och de flesta caudex-växter går i vintervila. Då behöver de ingen sol alls. Eller så får man komplettera med växtbelysning.

Växterna levereras som en “knöl” tillsammans med näringssubstrat och instruktioner. Hur länge kan man förvänta sig att det dröjer innan själva växten tittar ut?

Jungle Department setDet är ingen nybörjarväxt, men följer man instruktionerna så går det oftast bra. Några av mina egna har jag fått vänta ett år på innan de vaknat och det har växt ut ett bladverk. På våren eller sommaren då det börjar bli lite varmare och soligare (även inomhus) brukar det normalt ta ca 3-4 veckor.

Många gånger när jag spanat efter en planta hos er så har det varit ett lite begränsat utbud. Hur funkar det med leverans och lagerhållning?

De brukar kunna lagerhållas ca tre-fyra månader utan att planteras, bara de lagerhålls torrt. Jag har detta bara som en hobby så för mig fungerar denna takt av försäljning väldigt bra. Tyvärr innebär det att sortimentet ofta är slut.

Varierar arterna och tillgången efter säsong?

Nä, men jag vill inte sälja och skicka plantor till kunder när det är under 5 grader. Det skadar plantorna. Vissa plantor har jag också på tillväxt över vintern, dessa säljer jag oftast till våren.

Har förstått det som att många av era arter normalt växer i en djungelliknande miljö (stämmer det?), kan man köpa från Jungle Department utan att oroa sig för att exporten har en negativ påverkan på lokal artrikedom och miljö?

Egentligen är namnet Jungle Department rätt dåligt, eftersom inga av mina växter egentligen kommer från riktig riktig djungel, borde hetat Caudex Department eller något liknande istället.

Men, just nu försöker jag dra ner på plantor som plockas i skogen och köper mycket från plantskolor. Många av plantorna används till matlagning och medicin i hemlandet så min försäljning är en extremt liten del av industrin. Jag har dock förtroende för att landet själv sätter begränsningar på export eller exploatering av plantor som de anser behöver extra skydd. Jag håller också på att driva upp egna plantor som är CITES listade och inte får exporteras eller ens plockas i sitt hemland.

Ni säljer även handgjorda krukor som passar fint till era växter, är det ett område som ni kommer satsa mer på?

Stephania suberosa i bokhylla

Ja, om jag hittar bra leverantörer eller tillverkare i Sverige eller i Europa. Jag vill inte sälja vanliga massproducerade krukor utan vill tillhandahålla krukor som det ligger lite omsorg bakom. De flesta som syns på vår sajt idag är designade av Eric Drake och varje exemplar är unikt. 

Har du några favoritkrukor, förutom de ni själva säljer?

De japanska handgjorda krukorna är i en egen liga. Ett exempel är @sou.plants på Instagram. De passar kanske inte till en Monstera, men gärna till en Stephania Erecta.

 

Fotnot: Bilderna i artikeln har vi fått låna från Jungle Department.

 

Kommentera