Till toppen

Trädgårdsinspiration på Tjolöholm

På magiska Tjolöholms slott strax utanför Kungsbacka i Halland sprang jag på vackra urnor med dekor av två hopslingrade ormar i högrelief. Urnorna är gjorda av oglaserat stengods och tillverkade av Höganäs runt år 1900. Tänk om det fanns möjlighet att omge sig av lite mer av typen unika slottsurnor i vardagen? De här var verkligen vackra och fantasifulla – särskilt tillsammans med plantorna av Agapanthus, Afrikas blå lilja.

Jag rekommenderar verkligen ett besök till Tjolöholms slott. Förutom dessa urnor är trädgårdarna fyllda av magiska planteringar där ett exempel är trädgårdsmästaren John Taylors rufsiga plantering i lila, ljusgult och vitt. Stilen inspireras av den brittiska Arts and Crafts rörelsen och om du går en trädgårdsvisning får du lära dig massor om den vad gäller komposition, växtval och dekorationer.

 

Kommentera